2012. január 13., péntek

Az új országgyűlési választókerületek

Tavaly év végén (itt) foglalkoztunk az országgyűlési választókerületek változásaival. Ami akkor még csak törvénytervezet volt, az mára törvény lett  (2011. évi CCIII. törvény az országgyűlési képviselők választásáról) és kihirdetése után, 2011.12.30-án hatályba is lépett. Lássuk hogyan is néznek ki az új országgyűlési választókerületek.

Azt, hogy hogyan is készítettük el a választókerületeket reprezentáló felületeket (azaz a választókerületek térképét és adatbázisát), azt a korábbi bejegyzésben már leírtuk, az ott részletezett módszertől ezesetben sem tértünk el. Inkább a tartalmi változásokról ejtenénk néhány szót.

Milyen változások történtek a törvénytervezethez képest?
Az eredeti törvénytervezethez a képviselők igen sok módosító indítványt adtak be. Ezek között voltak olyanok, melyek helyben hagyták volna az eredeti (korábbi) törvényt, érkeztek javaslatok a választási jog finomítására, a mandátum-elosztás számítási módjának megváltoztatására, valamint érkeztek módosító javaslatok a területi felosztást illetően is. Minket elsősorban ez utóbbi érdekelt. A térképet (adatbázist, mely az eredeti törvénytervezet alapján készült) szerencsésebbnek találtuk újból előállítani a már hatályos, új adatok alapján, nem pedig a meglévő állományt módosítani.

Helyesírási és logikai hibák javítása
Örvendetes fejlemény, hogy a választókerületeket definiáló szövegrészekből szinte teljesen eltűntek a név- és helyesírási hibák. A települések felsorolása csak két helyen (Sajóhidvég és Rábahidvég - hivatalosan mindkettő hosszú "í"-vel írandó) tartalmazott elírást. A közterületneveket tekintetében is történtek korrekciók, például az érintett budapesti választókerületek esetén a Moszkva tér helyett már a Széll Kálmán tér megnevezés szerepel. 
A törvénytervezetben Pécs városának felosztásánál éreztünk egy logikai hibát, ami valósnak is bizonyult, mert a kihirdetett törvényben már nem szerepel az általunk észlelt ellentmondás (szerintünk eredetileg egyazon területet két választókerületbe soroltak be).

Területi változások
A módosító javaslatok tartalmaztak átsorolásokat, jelentős területbeli változtatásokat is. A Debrecent (mely három választókerületbe lett darabolva) érintő választókerületeket például az eredeti elképzelésekhez képest elég alaposan átszervezték, Győr (két OEVK) városrészei más településekkel lettek összevonva, de Budapest egyes választókerületi határait is újraszabták (a 08, 09, 13 és 14. sz. OEVK-t érintették a változások, bár a 08. sz. az eredeti tervezetben hiányosan volt meghatározva, így itt jelentős a változás).
Egyes választókerületek székhelyeit is módosították (bár ennek nincs nagy területi vonatkozása, hatása), egyes esetekben elég szubjektív (nevezhetnénk érdekesnek is) és a választásokhoz nem túlzottan kötődő indokokkal megtámogatva.

Természetesen készültek térképek is:


Az új választókerületi határok (106) 1. (hatályos 2011.12.30-tól)

Az új választókerületi határok (106) 2. (hatályos 2011.12.30-tól)

Az új adatok alapján készülőben van népességszám-elemzés, erről biztosan születik majd bejegyzés és
térkép is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése