2011. december 17., szombat

Alapvetés, avagy utólagos blogindító

Kedves Olvasók!

Az alábbiakban leírjuk, hogy miért is indítottuk a blogot, milyen céllal csináljuk, mi várható, mi lesz a tartalma, meg hasonlók, vagyis hogy mi is akar lenni ez az egész tulajdonképpen... 

Mint a blog alcímében is olvasható, ez alapvetően a GeoX Térinformatikai  Kft. munkatársai által végzett munkák, feladatok, valamint az ezek kapcsán születő gondolatok, tapasztalatok és ötletek egyfajta "gyűjtőhelye", publikációs felülete.

Nem vagyunk térinformatikusok...
Leginkább üzleti térinformatikával foglalkozunk -ennek is főleg a gyakorlati megvalósításával, legalábbis ha rákérdeznek, ezt szoktuk válaszolni-, de nem vagyunk térinformatikusok. Nem (is) szándékunk tisztán szakmai, főleg nem "tudományos" tartalmakat közölni. Azt szeretnénk megmutatni, hogy a körülöttünk-közöttünk áramló óriási mennyiségű információt (adatot) milyen módon, milyen lehetőségekkel, technológiai megoldásokkal, eszközökkel lehet a térhez kötni, modellezni, a térbeli aspektusait vizsgálni, elemezni és vizualizálni. Mindezt szándékaink szerint érdekes gyakorlati példákon át bemutatva, rávilágítva esetenként arra is, hogy az információ térbe helyezése milyen összefüggéseket  képes "kihozni" a nyers adatokból.

Akkor tulajdonképpen mik is vagyunk?
Sokfélék: geográfusok, vízépítők, informatikusok, fejlesztők, térképészek, tájépítők, sőt még bölcsészek is. Vagyunk gyakorlati szakemberek, adatfeltöltők, rendszertervezők, programozók és projektvezetők. Sokféle ember, sokféle érdeklődési kör, sokféle gondolkodásmód. Nem gondoljuk, hogy zsebünkben lenne a bölcsek köve és feltalálnánk spanyol viaszt, de úgy érezzük vannak használható gondolataink, ötleteink, szemléletmódunk, tudjuk, hogy bizonyos feladatokhoz, problémákhoz hogyan érdemes hozzányúlni és elég széleskörű tapasztalatokkal rendelkezünk. 

Mi szeretne lenni a blog és mi nem?
Nem akar reklámblog lenni. Azaz nem elsődlegesen akar a cég marketing-eszközeként működni, de természetesen szeretné terjeszteni mindazt, hogy a termékeinkkel, szolgáltatásainkkal milyen megoldásokat tudunk megvalósítani, azt milyen eszközökkel, milyen módon és milyen eljárásokkal vagyunk képesek megtenni. Főleg ez utóbbiakra szeretnénk helyezni a hangsúlyt. Általunk érdekesnek tartott, vagy érdeklődésre számot tartó elemzéseket, jelenségeket, összefüggéseket szeretnénk publikálni. Tervezzük továbbá, hogy a térinformatika világának bizonyos területiről, azok híreiről kommentárokat közöljünk, általános tapasztalatainkat, véleményünket közzétegyük. Szeretnénk térinformatikai alkalmazásokat (pl.: ArcGIS, MapInfo), szolgáltatásokat bemutatni (pl.: GoogleMap API, MapXtreme, Geoserver, stb.), azok használatával kapcsolatos tapasztalatokat közölni, esetlegesen előforduló programhibákat (bug), vagy működési jellegzetességeket közzétenni.

Hol láthatóak a munkáink, adataink, fejlesztéseink?
Jellemzően a háttérben szoktunk maradni. Alapadatokat szolgáltatunk, háttérszolgáltatásokat fejlesztünk, alaptérképet biztosítunk különböző felületekhez, alkalmazásokhoz, viszonylag sok helyen szereplünk térképi, vagy térbeli alapadat-szolgáltatóként. Nagyon sok csak belső használatú, intranetes alkalmazást fejlesztettünk megrendelőinknek (mobilszolgáltatók, biztosítótársaságok, bankok, áruházláncok, közületi szolgáltatók, stb.).
A termékeink, adataink, munkáink -a teljesség igénye nélkül- megjelennek például okostelefonos alkalmazásokban (az AntaresNav Kft-vel együttműködve az Egérút és Parkolóóra alkalmazásokban), mi biztosítjuk a BKV új útvonaltervezőjéhez az alaptérképet és az alkamazást, tőlünk származik az Antenna Hungária lefedettségi adatainak vizualizálása és a címkereső alapadatai, mi fejlesztettük az NFÜ "Térképtér" alkalmazását (http://www.terkepter.nfu.hu/), működtetünk online térinformatikai elemzőrendszert (online.geoindex.hu) és például az alaptérképünk is ingyenesen böngészhető, használható (terkep.varosterkep.hu/map).

Kinek szólnak a bejegyzések?
Alapvetően bárkinek, akit a térinformatika, az üzleti térinformatika, a térinformatikai adatmegjelenítés, fejlesztések érdekelnek. "Kívülállókat", érdeklődőket és ugyanakkor szakmabelieket egyaránt szeretnénk elérni. Reméljük, hogy partnereink, jelenlegi és reménybeli jövőbeli megrendelőink is látogatni fogják az oldalt, szeretnénk azt is elérni,, hogy a bejegyzéseink mentén jobban beleláthassanak majd a munkafolyamatainkba és pontosabban lássák azt, hogy mit várhatnak tőlünk.
A megjegyzéseket és főleg a kérdéseket nagyon szívesen vesszük.

Milyen témájú bejegyzések várhatóak?
Lesz sokféle, most csak kulcsszavakban: téradatok gyűjtése, tárolása, szervezése és elemzése, vizualizáció, adatfeldogozás, fejlesztés, térbeli statisztika, GIS-alkalmazások. Mindezek közlekedési, statisztikai, demográfiai, gazdasági, üzleti és választási témákban, vagy ezekhez kapcsolódóan. Tervezzük, hogy lesznek tematikus sorozatok is, mint például a "VizesBlokk", vagy az alkalmazásokkal foglalkozó "Tippek-trükkök".

Azt, hogy hogyan alakul a blog jövője, természetesen nem tudhatjuk. Az, hogy mennyire aktívan, milyen intenzitással és sűrűséggel fogunk publikálni még szintén nem látjuk pontosan. Minden bizonnyal igen erős motiváló tényező lesz (lehet) majd a látogatottság és a cikkeken keresztül esetlegesen beérkező konkrét érdeklődések, megkeresések száma.

Mindezek mellett egy kicsit magunknak is írjuk a blogot, így ha végül csak "l'art pour l'art"-jellegű lesz, abból sem lesz tragédia...

nyg - GeoX

a zene:
http://www.youtube.com/watch?v=XW4DPIBO5OU

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése